"F-16 GÖRÜNCE PEŞİNE TAKILMAK İSTİYORUM"

Türkiye’nin ilk kadın F-16 savaş uçağı pilotu Berna Şen Özmen, 2012 Aralık’tan bu yana SunExpress Havayolları’nda uçuyor. Özmen, havada bir F-16 gördüğü zaman yaşadığı duyguları ise "Onları görünce uçağı sağa-sola yatırıp arkasından takip etmek istiyorum" diyerek dile getiriyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK), gökyüzünün Ferrari’si F-16’ları yaklaşık 2 bin 500 saat uçuran pilot Özmen, şimdilerde yeni nesil Boeing 737-800 tipi yolcu uçaklarının kokpitine alışmaya çalışıyor. Neden mi? Çünkü uçuş sırasında ne zaman bir savaş uçağı görse eski günlerini hatırlıyor ve tarif edilemez bir heyecan yaşıyor. “Onları görünce uçağı sağa-sola yatırıp arkasından takip etmek istiyorum. Bu içgüdüsel duyguyu engellemek mümkün değil.” diyen Özmen, yeni görevinde yolcuları gidecekleri yere sorunsuz şekilde ulaştırmanın gururunu yaşıyor.

Berna Şen Özmen, Hava Harp Okulu’ndan yaklaşık 20 yıl önce gelen bir davetiye üzerine savaş pilotu olmaya karar vermiş. Başarılı bir öğrenci olan Özmen’in hayallerini o güne kadar endüstri mühendisliği süslüyormuş. ‘Size savaş pilotu olma imkânı sunuyoruz’ yazılı davetiyeyi alınca çok heyecanlanan Özmen, tereddüt etmeden uçuş kampına katılmaya karar vermiş. Hem de annesinin tüm itirazlarına rağmen. Uçuş kampına katıldıktan sonra savaş pilotu olmayı kafasına koyan ancak bunu annesinden gizleyen genç pilot adayı, endüstri mühendisliği eğitimi de alarak savaş pilotu olma hayalini gerçekleştirmiş. 1997’de Hava Harp Okulu’ndan mezun olan ve 2000’de 5’inci Ana Jet Üssü’nde F-16 ile uçmaya başlayan savaş pilotu, 19 yıl boyunca TSK’ya hizmet sunmuş.

Yorumlar